Havefotografering – mange vinkler

af | 9 dec. 2017

Når jeg skal fotografere en have, forsøger jeg at få så mange forskellige vinkler som muligt, fordi de tilsammen er med til at fortælle forskellige dele af historien – og også meget gerne vinkler, som man ikke normalt ser.

Billederne her er fra en lille fælles byhave, der ligger i et indhak mellem nogle typiske ældre københavner-kareer på Østerbro.

Set udefra:

Kamera-indstillinger: blænde: f/6.3, lukketid: 1/50, ISO 100, brændvidde: 24 mm.

Når man kommer gående forbi på fortorvet, vil det typisk være dette syn, der møder en, da kameraet ca. er holdt i normal øjenhøjde. Men det fortæller kun en del af historien om denne lille have.

Hvis man til gengæld vælger at fotografere den fra frøperspektiv, så får man fortalt en anden historie.

Kamera-indstillinger: blænde: f/6.3, lukketid: 1/200, ISO 100, brændvidde: 24 mm.

Der er stadig den forbipasserendes perspektiv, hvor haven bliver set udefra, fra fortorvet, men nu får man en anden fornemmelse af, hvordan haven relaterer sig til de høje huse, den er omgivet af. Pga. perspektivet (og vidvinkel – brændvidde på 24mm), kommer haven også til at virke forholdsvis større i billedet, mens husene bliver smallere foroven.

Da man som forbipasserende formentlig sjældent vil lægge sig på fortorvet for at betragte haven, er denne vinkel også med til at give et anderledes perspektiv på haven, end man normalt vil se, hvilket også ofte vil gøre billedet mere interessant i sig selv

Set indefra:

Kamera-indstillinger: blænde: f/1.8, lukketid: 1/1000, ISO 100, brændvidde: 85 mm.

Bevæger man sig ind i haven får man igen et andet perspektiv. Her fornemmer man gaden i baggrunden, men pga. den lille dybdeskarphed (blænde 1.8) er det ikke den, der er i fokus. Min hensigt med billedet var at fortælle, at man har bevæget sig ind i denne lille oase – og selvom man fornemmer byen/gaden, så er man også tilbagetrukket fra den.

Hvis man helt vil glemme byen, kan man vælge kun at fokusere på udvalgte elementer i haven, som man f.eks. kan se her. 

Kamera-indstillinger: blænde: f/1.8, lukketid: 1/500, ISO 100, brændvidde: 85 mm.

Kamera-indstillinger: blænde: f/1.8, lukketid: 1/400, ISO 100, brændvidde: 85 mm.

Set oppefra:

Kamera-indstillinger: blænde: f/9, lukketid: 1/30, ISO 220, brændvidde: 30 mm.

Det er stort set altid interessant at se en have fra andre vinkler, og ser man den oppefra, vil det også typisk give et rigtig godt overblik over de forskellige elementer i haven, og hvordan de er placeret i forhold til hinanden.

Hvis man ikke har en drone, kan det ofte være en svær vinkel, men lige i dette tilfælde kan man som her tage billedet fra en af de øverste lejlighedder. I denne lille byhave er vinklen oppefra desuden en at de vinkler, som beboerne selv meget ofte ser haven fra – selvfølgelig med variationer, da der er forskel på udsigten fra lejlighed til lejlighed.

Selvom man ikke altid kan komme så højt op, så kan man mange gange opnå et bedre overblik ved at finde et højt punkt i haven eller stille sig på noget, og måske endda evt. løfte kameraet op over hovedet og fyre et par skud af i håb om at autofokus får ramt rigtig.

Vinklen er afgørende for fortællingen

Hvis man kun har mulighed for at vise et enkelt billede, så er det afgørende for fortællingen, hvilken vinkel man vælger – om det er udefra eller indefra, om det er følelsen af at kunne gemme sig i en grøn oase, eller om det er for at give overblik over havens forskellige elementer.

Har man mulighed for at bruge flere billeder til at fortælle historien, så vil de mange vinkler til gengæld bidrage til at give flere facetter på den samlede fortælling om haven.

27 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog

  Kære Signe
  Jeg ville ønske, jeg havde læst dette, inden jeg tog til Holland i juni. Her fotograferede jeg i 30 haver (bare til mig selv), og selv om jeg selv synes, jeg fik mange gode skud, så kan jeg nu se, at det med frøperspektivet og indefra og ud, er rigtig gode tips at være bevidst om. Det glæder jeg mig til at afprøve.
  Mange hilsener, Lisbeth

  Svar
  • Signe Goldmann

   Kære Lisbeth
   Det lyder spændende med 30 Hollandske haver – det må have været et ret hektisk program, du havde på turen. Og dejligt, at du synes, du kan bruge mine tips 🙂
   Kh
   Signe

   Svar
 2. vurtilopmer

  You are my inspiration , I have few blogs and often run out from to post .

  Svar
 3. gym membership

  There are some interesting time limits in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as well

  Svar
 4. try this website

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  Svar
 5. Georgia Car Shipping

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

  Svar
 6. acheter steroides anabolisants

  hello there and thank you in your information – I have definitely picked up something new from right here. I did on the other hand expertise several technical issues the use of this web site, as I skilled to reload the site many instances prior to I may just get it to load correctly. I were thinking about if your web host is OK? Not that I am complaining, however slow loading cases occasions will often have an effect on your placement in google and can injury your quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could glance out for much extra of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

  Svar
 7. anabolika online bestellen

  As I website owner I believe the articles here is really fantastic, thankyou for your efforts.

  Svar
 8. browse around here

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I?¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Svar
 9. click reference

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

  Svar
 10. this site

  Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera. Outstanding Blog!

  Svar
 11. get more information

  I am continually browsing online for posts that can assist me. Thanks!

  Svar
 12. urls

  Thank you for every other informative web site. Where else may just I get that kind of information written in such a perfect way? I have a mission that I am simply now working on, and I’ve been at the look out for such information.

  Svar
 13. adipex kaufen

  You actually make it seem so easy with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I believe I’d never understand. It sort of feels too complex and very vast for me. I am having a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the hang of it!

  Svar
 14. thunder bay murders book

  I truly enjoy reading through on this web site, it has got great articles. “A man of genius has been seldom ruined but by himself.” by Samuel Johnson.

  Svar
 15. Testosterone cypionate kaufen

  I was examining some of your blog posts on this site and I think this web site is very instructive! Keep putting up.

  Svar
 16. Buy Stanozolol tablets

  I was reading through some of your articles on this internet site and I think this site is rattling instructive! Continue putting up.

  Svar
 17. Skf Slewing Bearing

  I got what you intend, appreciate it for putting up.Woh I am glad to find this website through google.

  Svar
 18. Stanozolol tabletten kaufen

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  Svar
 19. Immobilienbewertung

  Wow! Thank you! I constantly needed to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my site?

  Svar
 20. RV Transport

  You made some decent points there. I looked on the internet for the topic and found most individuals will agree with your blog.

  Svar
 21. New York Car Shipping

  I love it when people come together and share opinions, great blog, keep it up.

  Svar
 22. address

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  Svar
 23. visit this link

  You could certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  Svar
 24. check this site out

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Havefotografi – vis udviklingen

De fleste havefolk synes, det er interessant at se, hvordan en have udvikler sig. Her er et par overvejelser om, hvordan man kan sikre sig gode billeder af udviklingen.

Share This