Blomsterfotografering – dybdeskarphed

af | 7 dec. 2017

Hvis man altid har sit kamera på fuld auto og ikke rigtig har haft mod til at forsøge sig med nogle af de andre indstillinger, så vil jeg foreslå, at man alligevel kaster sig ud i at prøve at indstille sit kamera til at skyde blændeprioriteret, hvis kameraet har mulighede for det – alt andet end blænden kører stadig auto, men man får en meget større kreativ frihed, når man pludselig selv kan styre blænden og dermed også dybdeskarpheden i sine billeder.

Her er et eksempel på, hvor stor forskel det gør, hvilken blænde man bruger:

Det første billede her er taget med en ret åben blænde på f/3, som giver en forholdsvis lille dybdeskarphed (jo mindre blænde-tallet er, jo mere åben er blænden, og des mindre bliver dybdeskarpheden – det kan måske godt lyde lidt forvirrende, men i praksis vænner man sig meget hurtigt til det).

Hvis man sætter blænden til f/8, så vil dybdeskarpheden blive større, som man kan se på det næste billede her, hvor de vintergækker der står i baggrunden nu er blevet tydeligere.

Skruer man endnu mere op for blænde-tallet, bliver baggrunden også endnu tydeligere.

På det sidste billedet her er blænden sat til f/18.

På eksemplet med vintergækkerne her, kan jeg personligt bedst lide det første billede med meget åben blænde (lille blænde-tal). Den lille dybdeskarphed giver mere ro i billedet, fordi baggrunden bliver mere udflydende, og de vintergækker, jeg har fokuseret på, kommer derfor til at træde bedre frem. Samtidig synes jeg også, at der kommer mere dybde og perspektiv i billedet, fordi man får fornemmelsen at den utydelige baggrund (og forgrund) ligger længere væk fra vintergækkerne – det virker som en mere tredimensionel verden.

Nogle gange kan det dog være en fordel med en meget større dybdeskarphed. Det kan f.eks. være, at man er interesseret i at få flere detaljer med fra både forgrunden og braggrunden.

I forhold til blomsterbilleder,  vil det typisk være, når jeg kommer rigtig, rigtig tæt på motivet, at jeg vælger at gøre dybdeskarpheden større – da store dele af blomsten ellers bliver meget utydelige.

Tæt på blive dybdskarpheden meget lille

Nogle gange kan det dog være en fordel med en meget større dybdeskarphed. Det kan f.eks. være, at man er interesseret i at få flere detaljer med fra både forgrunden og braggrunden.

I forhold til blomsterbilleder,  vil det typisk være, når jeg kommer rigtig, rigtig tæt på motivet, at jeg vælger at gøre dybdeskarpheden større – da store dele af blomsten ellers bliver meget utydelige.

Forskel på blænde f/4, f/8 og f/18

Forskel på blænde f/4, f/8 og f/20

Som man kan se på disse til eksempler med erantis, så bliver dybdeskarphed meget lille på blænde f/4, fordi jeg er så tæt på blomsten. Ved blænde f/8 er en større del af blomsten skarp. Men først ved blænde f/18 og f/20 er det meste af blomsten skarp.

Da jeg er så tæt på blomsten, vil baggrunden i alle tilfælde være forholdsvis utydelig, da den ligger relativt langt væk fra det, jeg har fokuseret på.

I disse tilfælde vil jeg derfor vælge en større dybdeskarphed (et højere blænde-tal), for at få en større del af blomsten skarp.

Generelt gælder det, at jo tættere man er på motivet, jo minde en del af motivet er skarpt – den eneste undtagelse er, hvis motiv er helt fladt og er taget lige forfra, så alt er i præcis samme afstand til kameraet (men det er sjældent tilfældet i vores tredimensionelle verden).

Åben mere for blænden, hvis billederne bliver rystede eller grynede:

Jo mere åben blænden er (jo mindre blænde-tal), des mere lys vil kamerat lukke ind. Omvendt vil en lille blændeåbning (højt blænde-tal) lukke meget lidt lys ind. For at undgå at billedet bliver overbelyst vil kamerat automatiks gøre lukketiden kortere (og/eller iso’en lavere) – og omvendt vil en lille blænde (højt blænde-tal) gøre lukketiden længere (og/eller iso’en højere).

På dage med masser af sol, er det ikke noget problem, for her vil der være rigeligt med lys, og uanset hvilken blænde man vælger, vil lukketiden være forholdsvis hurtig (og iso’en vil være lav). Men der er jo også tidspunkter, hvor der ikke er helt så meget lys at gøre godt med (f.eks. på gråvejrsdage eller når solen er på vej ned).

Hvis dine billeder bliver rystede, er det fordi lukketiden er blevet for langsom. Det kan være det blæser lidt, så blomsten bevæger sig. I det tilfælde hjælper det at åbne mere for blænden (sætte den på et lavere blænde-tal) så den lukker mere lys ind. Det samme gælder, hvis billederne begynder at blive for grynede, fordi kameraet har skruet iso’en for højt op.

Så mit råd er at åbne godt op for blænden, hvis du vil have skarpe billeder på tidspunkter, hvor der ikke er så meget lys.

Selvom du ikke kan stille på blænden, kan du stadig arbejde med dybdeskarpheden

Da afstanden til det, du fokuserer på, også har indflydelse på, hvor stor en del af motivet, der er skarpt, så kan man et stykke hen ad vejen styre dybdeskarpheden ved at rykke tættere på eller længere væk fra motivet. Hvis man går tættere på blomsten vil baggrunden automatisk blive mere sløret, og går man længere væk, vil en større del af blomsten være skarp og baggrunden vil være tydeligere.

Dette trick kan også bruges, hvis der f.eks. ikke er lys nok til, at man kan bruge et højt blænde-tal, men man alligevel ønsker en større dybdeskarphed. I så fald kan man træde lidt tilbage og tage billedet fra længere afstand. Man vil så være nødt til at beskære billedet bagefter, for at få det samme udsnit, men hvis det bare er til brug på nettet, så kan man beskære sine billeder en del, uden at det betyder noget særligt. Skal man bruge billedet til store plakater kan denne metode dog ikke anbefales.

Indstillingerne på kameraet:

På mit Nikon kamera skal man sætte kameraet på indstillingen “A” og på Canon på “AV”, hvis man ønsker at skyde blændeprioriteret. Blænde hedder “Aperture” på engelsk, så det kan være en meget god måde at huske A’et det på. Selve indstillingen af blænden styrer man med langefingeren på det hjul, der sidder lige under udløser-knappen.

Hvis kameraet ikke er helt så avanceret, så er der en del mindre kameraer, der også giver mulighed for at stille på blænden og skyde blændeprioriteret på anden vis, men tjek manualen (eller google), hvis du er i tvivl.

183 Kommentarer

 1. Deedee Paschal

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Svar
 2. Constance Fischer

  Thanks for the post, how can I make is so that I get an email sent to me every time there is a fresh article?

  Svar
 3. check here

  Rattling nice design and fantastic articles, nothing at all else we require : D.

  Svar
 4. try this web-site

  Some truly interesting info , well written and broadly user friendly.

  Svar
 5. anonymous

  so much wonderful information on here, : D.

  Svar
 6. hop over to this web-site

  You really make it seem really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and very broad for me. I’m looking ahead in your next publish, I?¦ll try to get the hold of it!

  Svar
 7. visit this site

  I’m extremely inspired along with your writing talents as smartly as with the format for your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to look a nice weblog like this one these days..

  Svar
 8. acheter steroides en ligne

  I discovered your blog website on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for ahead to studying extra from you later on!…

  Svar
 9. you can find out more

  I do accept as true with all the concepts you have presented on your post. They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Svar
 10. why not check here

  Thanks, I have just been looking for info about this subject for a while and yours is the best I’ve came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?

  Svar
 11. Comprar Phentermine HCL en línea

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Svar
 12. my response

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Svar
 13. buy reductil online

  I have learn several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create one of these magnificent informative web site.

  Svar
 14. this link

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog publish!

  Svar
 15. small garden design

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.

  Svar
 16. website url

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Svar
 17. website here

  Dead indited content material, appreciate it for selective information. “Life is God’s novel. Let him write it.” by Isaac Bashevis Singer.

  Svar
 18. go to this website

  It is the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this submit and if I may just I desire to recommend you few attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  Svar
 19. links

  Saved as a favorite, I really like your blog!

  Svar
 20. discover more

  Real great visual appeal on this website , I’d rate it 10 10.

  Svar
 21. this website

  Hola! I’ve been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!

  Svar
 22. Click here

  What i don’t understood is if truth be told how you’re no longer really a lot more smartly-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly in terms of this subject, produced me individually imagine it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t fascinated except it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. All the time maintain it up!

  Svar
 23. my

  Some genuinely interesting information, well written and broadly user pleasant.

  Svar
 24. find here

  You actually make it appear really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I believe I’d never understand. It kind of feels too complex and extremely vast for me. I am taking a look forward to your next submit, I¦ll attempt to get the hold of it!

  Svar
 25. acheter steroides anabolisants

  I rattling pleased to find this internet site on bing, just what I was searching for : D also saved to fav.

  Svar
 26. website

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot surely will make certain to don’t omit this site and give it a glance regularly.

  Svar
 27. go to this site

  Hi there, simply become alert to your blog via Google, and located that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate in case you continue this in future. A lot of people shall be benefited from your writing. Cheers!

  Svar
 28. anabole steroide kaufen

  Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out so many useful info here within the publish, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Svar
 29. Sibutril Online Kaufen

  I see something truly interesting about your blog so I saved to my bookmarks.

  Svar
 30. Acquistare Clitbuterol

  naturally like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

  Svar
 31. Chinese Garlic

  I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

  Svar
 32. Buy HCG online

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

  Svar
 33. Slewing Bearing Crane

  I carry on listening to the news broadcast lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

  Svar
 34. Cheap Slewing Bearing

  Excellent blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get comments from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

  Svar
 35. DNP

  I intended to post you the bit of observation just to say thank you as before for your personal beautiful views you’ve shared here. It’s quite surprisingly open-handed with people like you giving openly all many of us would have made available as an electronic book to earn some money on their own, especially considering the fact that you could possibly have done it if you desired. These techniques as well acted to become a fantastic way to know that someone else have the identical eagerness much like mine to realize very much more pertaining to this issue. Certainly there are thousands of more pleasant occasions up front for many who check out your site.

  Svar
 36. Buy Oxandrolone

  I have been surfing online more than 3 hours lately, but I never found any interesting article like yours. It¦s pretty price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the web will be much more useful than ever before.

  Svar
 37. Methyltestosterone kaufen

  Great web site. Lots of helpful info here. I¦m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your sweat!

  Svar
 38. Workshop chocolade maken

  Hello very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionallyKI am happy to find so many helpful info here in the post, we need work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Svar
 39. locação de mesas

  I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Svar
 40. billig steroide bestellen

  I don’t unremarkably comment but I gotta tell regards for the post on this amazing one : D.

  Svar
 41. Buy Methenolone enanthate

  The very crux of your writing whilst sounding reasonable at first, did not really work well with me after some time. Someplace within the paragraphs you actually were able to make me a believer but only for a very short while. I however have a problem with your leaps in logic and one might do well to fill in those gaps. When you actually can accomplish that, I will certainly end up being impressed.

  Svar
 42. RV Transport

  Saved as a favorite, I really like your blog!

  Svar
 43. buy app reviews

  Simply wanna comment that you have a very decent web site, I love the pattern it really stands out.

  Svar
 44. Acheter Phentermine en ligne

  What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its helped me. Good job.

  Svar
 45. Buy Oxymetholone

  You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart. “In order to preserve your self-respect, it is sometimes necessary to lie and cheat.” by Robert Byrne.

  Svar
 46. Delaware Car Shipping

  F*ckin¦ awesome things here. I¦m very happy to look your article. Thank you a lot and i’m having a look forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Svar
 47. syair sgp

  It?¦s actually a nice and useful piece of info. I?¦m happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Svar
 48. special info

  I like this web blog very much, Its a very nice spot to read and obtain info . “Nunc scio quit sit amor.” by Virgil.

  Svar
 49. see here now

  Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  Svar
 50. why not look here

  Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

  Svar
 51. luxury car service in New York City

  Good write-up, I?¦m normal visitor of one?¦s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Svar
 52. why not look here

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Svar
 53. this content

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

  Svar
 54. my response

  Some genuinely interesting information, well written and broadly speaking user pleasant.

  Svar
 55. Calculator

  Some really great content on this web site, regards for contribution. “When he has ceased to hear the many, he may discern the One – the inner sound which kills the outer.” by H Hahn Blavatsky.

  Svar
 56. buy anabolic steroids UK

  Keep up the wonderful work, I read few posts on this site and I think that your blog is very interesting and has circles of fantastic info .

  Svar
 57. liveviolet

  I and also my pals were found to be analyzing the excellent pointers located on the blog and at once I got an awful feeling I never expressed respect to the site owner for those secrets. My young men became certainly stimulated to read all of them and have certainly been having fun with them. Appreciation for getting considerably accommodating and also for opting for this sort of superior areas most people are really needing to learn about. My honest regret for not saying thanks to you sooner.

  Svar
 58. informative post

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Svar
 59. follow this

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for!

  Svar
 60. golf lighting

  Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Many thanks!

  Svar
 61. syair sgp

  Dead pent written content, regards for information .

  Svar
 62. Lynchburg drywall contractors

  An interesting discussion is value comment. I believe that it’s best to write more on this subject, it won’t be a taboo subject but typically individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  Svar
 63. Roanoke home remodeling

  Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Opera. Superb Blog!

  Svar
 64. Virginia kids camp

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Great job.

  Svar
 65. family photography Coeur d'Alene

  Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect web site.

  Svar
 66. real estate agent Winston Salem

  You can definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

  Svar
 67. senior portrait El Dorado Hills

  Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

  Svar
 68. best restaurants downtown mall Charlottesville

  I do accept as true with all of the ideas you have presented on your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for novices. Could you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Svar
 69. best restaurants Lynchburg

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  Svar
 70. Olympia realtors

  I just could not depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

  Svar
 71. website

  Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  Svar
 72. elementor website

  Outstanding post, you have pointed out some superb details , I likewise believe this s a very excellent website.

  Svar
 73. search engine optimization services

  I believe that is among the most vital info for me. And i’m satisfied studying your article. However wanna commentary on some normal issues, The website taste is great, the articles is in point of fact nice : D. Excellent task, cheers

  Svar
 74. try these out

  Spot on with this write-up, I actually think this web site needs much more consideration. I’ll most likely be again to read much more, thanks for that info.

  Svar
 75. web url

  Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss drawback? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  Svar
 76. site url

  Would you be thinking about exchanging links?

  Svar
 77. browse around these guys

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I’m hoping you write again soon!

  Svar
 78. my website

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

  Svar
 79. print and frame

  I am glad to be a visitor of this perfect blog! , regards for this rare info ! .

  Svar
 80. print and frame photos

  F*ckin’ amazing issues here. I’m very satisfied to see your article. Thanks so much and i am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

  Svar
 81. resources

  I respect your piece of work, regards for all the informative blog posts.

  Svar
 82. follow this

  Hi there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  Svar
 83. more hints

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Svar
 84. free acim workbook lessons

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

  Svar
 85. glass beach fort bragg

  Awsome article and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thx 🙂

  Svar
 86. free acim workbook lessons

  I¦ve learn some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you place to make any such wonderful informative website.

  Svar
 87. Pink Kush

  I envy your work, thanks for all the great posts.

  Svar
 88. smore traiolit

  I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

  Svar
 89. smore traiolit

  I like this weblog its a master peace ! Glad I discovered this on google .

  Svar
 90. a course in miracles retreat

  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

  Svar
 91. blog

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  Svar
 92. find more

  I precisely desired to say thanks all over again. I do not know what I might have tried in the absence of those basics discussed by you directly on such subject matter. It was an absolute frightening condition in my position, however , discovering your skilled technique you solved the issue took me to cry with delight. I’m just thankful for this guidance and then have high hopes you realize what a powerful job your are undertaking instructing men and women using your websites. More than likely you have never come across all of us.

  Svar
 93. senior portrait El Dorado Hills

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

  Svar
 94. Charleston photographers

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  Svar
 95. wordpress for beginners

  You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!

  Svar
 96. wordpress hosting

  You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I think I might never understand. It kind of feels too complicated and very vast for me. I’m looking forward on your subsequent submit, I will attempt to get the hold of it!

  Svar
 97. Landscape Companies

  You are my breathing in, I have few blogs and often run out from to brand : (.

  Svar
 98. Les ptits tutos

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  Svar
 99. Les ptits tutos

  Hi my family member! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all important infos. I?¦d like to peer more posts like this .

  Svar
 100. you could check here

  I have learn a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to create this type of magnificent informative web site.

  Svar
 101. why not try here

  Hi my loved one! I want to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all vital infos. I’d like to peer extra posts like this .

  Svar
 102. erjilo pterin

  I¦ve recently started a web site, the information you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  Svar
 103. erjilo pterin

  My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  Svar
 104. Scam agency

  Excellent weblog right here! Additionally your website so much up very fast! What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol|

  Svar
 105. cbd oil for pets reviews

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

  Svar
 106. Bester plastischer Chirurg

  Fantastic items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are simply too fantastic. I really like what you have acquired right here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart. I cant wait to learn far more from you. That is actually a great site.|

  Svar
 107. best cbd oil

  Hi, always i used to check blog posts here in the early hours in the morning, because i love to learn more and more.|

  Svar
 108. my response

  Some truly nice stuff on this website , I like it.

  Svar
 109. UK Adult Service

  If some one wishes to be updated with newest technologies therefore he must be pay a visit this web page and be up to date all the time.|

  Svar
 110. cbd oil uk

  Hi there, its fastidious paragraph about media print, we all be aware of media is a impressive source of data.|

  Svar
 111. https://blessedcbd.co.uk/

  I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?

  Great work!

  Svar
 112. cbd oil

  Thanks for another informative web site. The place else may I am getting that kind of info written in such a perfect manner? I have a undertaking that I am just now running on, and I have been on the look out for such information.|

  Svar
 113. directory

  Great write-up, I’m normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  Svar
 114. straight from the source

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  Svar
 115. Online loan

  I have learn several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you place to make such a excellent informative website.

  Svar
 116. Accountants Taunton

  I will right away grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

  Svar
 117. cbd oil for dogs reviews

  Hey There. I discovered your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.|

  Svar
 118. gnula

  Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you might be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back someday. I want to encourage that you continue your great work, have a nice weekend!|

  Svar
 119. ce site

  What i don’t realize is actually how you’re no longer really a lot more smartly-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this matter, made me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not fascinated except it is something to do with Girl gaga! Your personal stuffs outstanding. Always deal with it up!

  Svar
 120. cbd oil near me

  Touche. Great arguments. Keep up the good spirit.|

  Svar
 121. coin master today spin

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the site is also very good.|

  Svar
 122. CBD oil

  I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my search for something regarding this.|

  Svar
 123. get phone number

  Wow, this piece of writing is pleasant, my younger sister is analyzing such things, so I am going to tell her.|

  Svar
 124. THC VAPE CARTS

  Can you tell us more about this? I’d want to find out some additional information.|

  Svar
 125. pelispedia

  A motivating discussion is worth comment. I do think that you should publish more on this issue, it might not be a taboo matter but generally folks don’t speak about these topics. To the next! Cheers!!|

  Svar
 126. cbd oil reviews

  Why viewers still use to read news papers when in this technological globe everything is accessible on web?|

  Svar
 127. cbd oil reviews

  Nice blog here! Additionally your site loads up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link for your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol|

  Svar
 128. best cbd oil companies

  This piece of writing will help the internet viewers for creating new webpage or even a blog from start to end.|

  Svar
 129. best cbd oil companies

  It is the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have learn this post and if I may I wish to recommend you few interesting issues or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to learn even more things about it!|

  Svar
 130. best cbd oil companies

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website. It looks like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Many thanks|

  Svar
 131. click the link

  What i don’t understood is in truth how you’re not actually a lot more well-favored than you might be now. You are very intelligent. You recognize thus significantly with regards to this subject, produced me for my part consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not involved except it is something to do with Woman gaga! Your individual stuffs great. Always take care of it up!|

  Svar
 132. link

  I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A small number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this issue?|

  Svar
 133. my blog link

  Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!|

  Svar
 134. my website

  Everyone loves it when people get together and share views. Great blog, continue the good work!|

  Svar
 135. cbd oil reviews

  certainly like your web-site but you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality on the other hand I’ll certainly come again again.|

  Svar
 136. parc rampai

  Thanks in favor of sharing such a nice thinking, piece of writing is good, thats why i have read it entirely|

  Svar
 137. fiverr gig

  Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!|

  Svar
 138. fiverr best gig

  Thanks , I have just been searching for information approximately this subject for a while and yours is the greatest I have came upon so far. But, what concerning the conclusion? Are you sure in regards to the source?|

  Svar
 139. best gigs on fiverr

  Valuable information. Lucky me I discovered your website by accident, and I’m stunned why this coincidence didn’t took place in advance! I bookmarked it.|

  Svar
 140. more info

  I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

  Svar
 141. Free photo sharing site

  Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice practices and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.|

  Svar
 142. Check garagedoorrepairdfw.com

  Hi there to all, the contents existing at this website are in fact amazing for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.|

  Svar
 143. Europe social network

  What’s up, all is going perfectly here and ofcourse every one is sharing information, that’s really excellent, keep up writing.|

  Svar
 144. lose weight by not eating

  Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Thanks!|

  Svar
 145. check this out

  I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers|

  Svar
 146. Raja Bokep

  I’m really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any recommendations to help fix this problem?|

  Svar
 147. website

  Appreciate this post. Let me try it out.|

  Svar
 148. buy viagra canada pharmacy

  It?s hard to find knowledgeable individuals on this topic, however you seem like you recognize what you?re speaking about! Thanks

  Svar
 149. click here

  Thanks very interesting blog!|

  Svar
 150. more info here..

  Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.|

  Svar
 151. check here

  Spot on with this write-up, I seriously believe this web site needs much more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the info!|

  Svar
 152. how to get rid of love handles at home

  Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.|

  Svar
 153. check this list

  Thank you for the auspicious writeup. It in truth was a amusement account it. Glance complex to far added agreeable from you! However, how could we keep in touch?|

  Svar
 154. Wilton Monico

  I simply want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and certainly enjoyed you’re web-site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You actually come with incredible well written articles. Appreciate it for sharing with us your blog site.

  Svar
 155. six pack workout at home

  This post offers clear idea in favor of the new viewers of blogging, that genuinely how to do running a blog.|

  Svar
 156. ui ux design agency

  We stumbled over here by a different page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page yet again.|

  Svar
 157. learn more

  I will immediately clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me understand in order that I may subscribe. Thanks.

  Svar
 158. ux design agency san francisco

  Thanks for every other magnificent post. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.|

  Svar
 159. ui ux design agency

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?|

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share This