Blomsterfotografering – dybdeskarphed

af | 7 dec. 2017

Hvis man altid har sit kamera på fuld auto og ikke rigtig har haft mod til at forsøge sig med nogle af de andre indstillinger, så vil jeg foreslå, at man alligevel kaster sig ud i at prøve at indstille sit kamera til at skyde blændeprioriteret, hvis kameraet har mulighede for det – alt andet end blænden kører stadig auto, men man får en meget større kreativ frihed, når man pludselig selv kan styre blænden og dermed også dybdeskarpheden i sine billeder.

Her er et eksempel på, hvor stor forskel det gør, hvilken blænde man bruger:

Det første billede her er taget med en ret åben blænde på f/3, som giver en forholdsvis lille dybdeskarphed (jo mindre blænde-tallet er, jo mere åben er blænden, og des mindre bliver dybdeskarpheden – det kan måske godt lyde lidt forvirrende, men i praksis vænner man sig meget hurtigt til det).

Hvis man sætter blænden til f/8, så vil dybdeskarpheden blive større, som man kan se på det næste billede her, hvor de vintergækker der står i baggrunden nu er blevet tydeligere.

Skruer man endnu mere op for blænde-tallet, bliver baggrunden også endnu tydeligere.

På det sidste billedet her er blænden sat til f/18.

På eksemplet med vintergækkerne her, kan jeg personligt bedst lide det første billede med meget åben blænde (lille blænde-tal). Den lille dybdeskarphed giver mere ro i billedet, fordi baggrunden bliver mere udflydende, og de vintergækker, jeg har fokuseret på, kommer derfor til at træde bedre frem. Samtidig synes jeg også, at der kommer mere dybde og perspektiv i billedet, fordi man får fornemmelsen at den utydelige baggrund (og forgrund) ligger længere væk fra vintergækkerne – det virker som en mere tredimensionel verden.

Nogle gange kan det dog være en fordel med en meget større dybdeskarphed. Det kan f.eks. være, at man er interesseret i at få flere detaljer med fra både forgrunden og braggrunden.

I forhold til blomsterbilleder,  vil det typisk være, når jeg kommer rigtig, rigtig tæt på motivet, at jeg vælger at gøre dybdeskarpheden større – da store dele af blomsten ellers bliver meget utydelige.

Tæt på blive dybdskarpheden meget lille

Nogle gange kan det dog være en fordel med en meget større dybdeskarphed. Det kan f.eks. være, at man er interesseret i at få flere detaljer med fra både forgrunden og braggrunden.

I forhold til blomsterbilleder,  vil det typisk være, når jeg kommer rigtig, rigtig tæt på motivet, at jeg vælger at gøre dybdeskarpheden større – da store dele af blomsten ellers bliver meget utydelige.

Forskel på blænde f/4, f/8 og f/18

Forskel på blænde f/4, f/8 og f/20

Som man kan se på disse til eksempler med erantis, så bliver dybdeskarphed meget lille på blænde f/4, fordi jeg er så tæt på blomsten. Ved blænde f/8 er en større del af blomsten skarp. Men først ved blænde f/18 og f/20 er det meste af blomsten skarp.

Da jeg er så tæt på blomsten, vil baggrunden i alle tilfælde være forholdsvis utydelig, da den ligger relativt langt væk fra det, jeg har fokuseret på.

I disse tilfælde vil jeg derfor vælge en større dybdeskarphed (et højere blænde-tal), for at få en større del af blomsten skarp.

Generelt gælder det, at jo tættere man er på motivet, jo minde en del af motivet er skarpt – den eneste undtagelse er, hvis motiv er helt fladt og er taget lige forfra, så alt er i præcis samme afstand til kameraet (men det er sjældent tilfældet i vores tredimensionelle verden).

Åben mere for blænden, hvis billederne bliver rystede eller grynede:

Jo mere åben blænden er (jo mindre blænde-tal), des mere lys vil kamerat lukke ind. Omvendt vil en lille blændeåbning (højt blænde-tal) lukke meget lidt lys ind. For at undgå at billedet bliver overbelyst vil kamerat automatiks gøre lukketiden kortere (og/eller iso’en lavere) – og omvendt vil en lille blænde (højt blænde-tal) gøre lukketiden længere (og/eller iso’en højere).

På dage med masser af sol, er det ikke noget problem, for her vil der være rigeligt med lys, og uanset hvilken blænde man vælger, vil lukketiden være forholdsvis hurtig (og iso’en vil være lav). Men der er jo også tidspunkter, hvor der ikke er helt så meget lys at gøre godt med (f.eks. på gråvejrsdage eller når solen er på vej ned).

Hvis dine billeder bliver rystede, er det fordi lukketiden er blevet for langsom. Det kan være det blæser lidt, så blomsten bevæger sig. I det tilfælde hjælper det at åbne mere for blænden (sætte den på et lavere blænde-tal) så den lukker mere lys ind. Det samme gælder, hvis billederne begynder at blive for grynede, fordi kameraet har skruet iso’en for højt op.

Så mit råd er at åbne godt op for blænden, hvis du vil have skarpe billeder på tidspunkter, hvor der ikke er så meget lys.

Selvom du ikke kan stille på blænden, kan du stadig arbejde med dybdeskarpheden

Da afstanden til det, du fokuserer på, også har indflydelse på, hvor stor en del af motivet, der er skarpt, så kan man et stykke hen ad vejen styre dybdeskarpheden ved at rykke tættere på eller længere væk fra motivet. Hvis man går tættere på blomsten vil baggrunden automatisk blive mere sløret, og går man længere væk, vil en større del af blomsten være skarp og baggrunden vil være tydeligere.

Dette trick kan også bruges, hvis der f.eks. ikke er lys nok til, at man kan bruge et højt blænde-tal, men man alligevel ønsker en større dybdeskarphed. I så fald kan man træde lidt tilbage og tage billedet fra længere afstand. Man vil så være nødt til at beskære billedet bagefter, for at få det samme udsnit, men hvis det bare er til brug på nettet, så kan man beskære sine billeder en del, uden at det betyder noget særligt. Skal man bruge billedet til store plakater kan denne metode dog ikke anbefales.

Indstillingerne på kameraet:

På mit Nikon kamera skal man sætte kameraet på indstillingen “A” og på Canon på “AV”, hvis man ønsker at skyde blændeprioriteret. Blænde hedder “Aperture” på engelsk, så det kan være en meget god måde at huske A’et det på. Selve indstillingen af blænden styrer man med langefingeren på det hjul, der sidder lige under udløser-knappen.

Hvis kameraet ikke er helt så avanceret, så er der en del mindre kameraer, der også giver mulighed for at stille på blænden og skyde blændeprioriteret på anden vis, men tjek manualen (eller google), hvis du er i tvivl.

28 Kommentarer

 1. Deedee Paschal

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Svar
 2. Constance Fischer

  Thanks for the post, how can I make is so that I get an email sent to me every time there is a fresh article?

  Svar
 3. check here

  Rattling nice design and fantastic articles, nothing at all else we require : D.

  Svar
 4. try this web-site

  Some truly interesting info , well written and broadly user friendly.

  Svar
 5. anonymous

  so much wonderful information on here, : D.

  Svar
 6. hop over to this web-site

  You really make it seem really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and very broad for me. I’m looking ahead in your next publish, I?¦ll try to get the hold of it!

  Svar
 7. visit this site

  I’m extremely inspired along with your writing talents as smartly as with the format for your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to look a nice weblog like this one these days..

  Svar
 8. acheter steroides en ligne

  I discovered your blog website on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for ahead to studying extra from you later on!…

  Svar
 9. you can find out more

  I do accept as true with all the concepts you have presented on your post. They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Svar
 10. why not check here

  Thanks, I have just been looking for info about this subject for a while and yours is the best I’ve came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?

  Svar
 11. Comprar Phentermine HCL en línea

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Svar
 12. my response

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Svar
 13. buy reductil online

  I have learn several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create one of these magnificent informative web site.

  Svar
 14. this link

  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It’s extremely helpful for me. Big thumb up for this blog publish!

  Svar
 15. small garden design

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.

  Svar
 16. website url

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Svar
 17. website here

  Dead indited content material, appreciate it for selective information. “Life is God’s novel. Let him write it.” by Isaac Bashevis Singer.

  Svar
 18. go to this website

  It is the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this submit and if I may just I desire to recommend you few attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  Svar
 19. links

  Saved as a favorite, I really like your blog!

  Svar
 20. discover more

  Real great visual appeal on this website , I’d rate it 10 10.

  Svar
 21. this website

  Hola! I’ve been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!

  Svar
 22. Click here

  What i don’t understood is if truth be told how you’re no longer really a lot more smartly-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly in terms of this subject, produced me individually imagine it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t fascinated except it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. All the time maintain it up!

  Svar
 23. my

  Some genuinely interesting information, well written and broadly user pleasant.

  Svar
 24. find here

  You actually make it appear really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something which I believe I’d never understand. It kind of feels too complex and extremely vast for me. I am taking a look forward to your next submit, I¦ll attempt to get the hold of it!

  Svar
 25. acheter steroides anabolisants

  I rattling pleased to find this internet site on bing, just what I was searching for : D also saved to fav.

  Svar
 26. website

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot surely will make certain to don’t omit this site and give it a glance regularly.

  Svar
 27. go to this site

  Hi there, simply become alert to your blog via Google, and located that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate in case you continue this in future. A lot of people shall be benefited from your writing. Cheers!

  Svar
 28. anabole steroide kaufen

  Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out so many useful info here within the publish, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share This