Blomsterfotografering – lyset

af | 30 nov. 2017

Lyset er det vigtigste for mig, når jeg tager billeder. Selvfølgelig er motivet, kompositionen, dybdeskarpheden og alt det andet også vigtigt, men når jeg f.eks. går ud i min have for at tage blomsterbilleder, så er det lyset, jeg går efter, og for det meste er det også lyset, der bestemmer, hvilket motiv jeg vælger. Det vil typisk være den blomst, der står i det lækreste lys, eller hvor lyset falder på en måde, der fremhæver en eller anden smuk detalje, eller giver en helt bestemt stemning.

Næsten altid modlys

Blomster er for det meste transparente i en eller anden grad, og ved at lade lyset skinne igennem dem, kan man bedre indfange den lethed, de har. Typiske vil det også give et andet farvespil. Derfor foretrækker jeg normalt at fotografere blomster i modlys.

Forskel på med- og modlys:

Her kan man se forskellen på de samme krokus taget i først modlys og derefter fra den modsatte side, hvor jeg har solen i ryggen:

Det behøver dog ikke at være direkte modlys – det kan ofte give problemer med flare – men den samme transparente effekt fås også hvis lyset kommer mere fra siden. Så snart lyset begynder at oplyse blomsten forfra, også skråt forfra, forsvinder effekten dog, og som man kan se på det andet billede virker krokusen meget mere massiv her, lidt som var den støbt i plastik.

Flare og modlysblænde

Hvis solen rammer direkte ind i objektivet vil det ofte give problemer med flare –  lysende cirkler eller pletter og manglende kontrast.

Derfor bruger jeg også stort set altid modlysblænde, som netop skygger for objektivet. Hvis man har et mindre kamera, der ikke har modlysblænde, så kan man f.eks. holde en flad hånd op ved siden af eller over kameret for at skygge for solen, så den ikke rammer ind på linsen – lidt som når man holder en hånd op for at skygge, så man ikke får sol i øjnen

Flare som effekt

Flare fra direkte modlys kan dog også bruges som effekt, som f.eks. her, hvor de lysende cirkler er en del af stemningen på billedet.

Hårdt eller blødt lys

Noget af det, der er mest afgørende for kvaliteten af lyset er, hvor stor lyskilden er i forhold til motivet. Selv om solen jo er ret stor, så er den dog kun en lille lysende plet på himlen. Når alt lyset kommer fra det samme forholdsvis lille punkt, blivet lyset meget hårdt, og skyggerne vil blive tegnet meget skarpt. Når det er let overskyet, kommer lyset til gengæld fra hele den overskyede himmel. Da lyset nu kommer fra en forholdsvis stor lyskilde (hele himlen), vil lyset blive meget blødt og skyggerne vil blive meget mere diffuse.

Det hårde sollys giver også store kontraster – det oplyste bliver meget lyst og skyggerne bliver omvendt meget mørke. For bedre at kunne styre lyset som fotograf, kan det der for være en god idé at anskaffe en diffuser (der kan sprede sollyset, så det komme fra en større flade) og en reflektor (der kan kaste noget af lyset tilbage og gøre skyggerne mindre mørke) – jeg har skrevet lidt mere om diffuser og reflektor sidst i indlægget.

Eksempler på krukus i forskelligt lys

Her kan man se de samme krokus taget fra ca. samme vinkel og afstand, med samme objektiv og blænde/dybdeskarphed:

Modlys

Her ses de direkte i solen – skyggerne bliver meget hårde og mørke, og skyggen fra støvdragerne står tegnet helt skarpt.

Modlys med reflektor

Her har jeg brugt en reflektor til at kaste lidt lys tilbage ind i skyggerne fra højre side – skyggerne er stadig hårde (støvdragernes skygge tegnes tydeligt), men skyggerne er nu ikke helt så mørke, der hvor lyset fra reflektoren rammer. Den samme effekt kan også fås ved at bruge en blitz til at bløde skyggerne op.

Modlys med diffuser

Her har jeg holdt en diffuser over dem, så de ikke længere blive ramt af hårdt direkte sollys (der er ikke længere nogen hårde skygger – den hårde aftegning af støvdragerne er væk), men der kommer stadig lys gennem kronbladene (man kan bl.a. se, at de er mørkere der, hvor kronbladene overlapper hinanden).

Modlys med skygge på motivet

Her skygger jeg helt for blomsterne, og her vil det transparente stort set forsvinde. Baggrunden er dog stadig oplyst af modlys.

Baggrunden bliver lysere når motivet bliver mørkere – og omvendt

På det sidste billede af krokusserne er det værd at bemærke, at når blomsterne bliver mørkere, fordi de nu står i skygge, så vil baggrunden, hvor der stadig er sol på, komme til at fremstå lysere end på de andre billeder (selvom der i princippet er lige meget sol på baggrunden på alle billederne).

Kamerat indretter nemlig sin lysmåling efter blomsterne, som jeg har fokuseret på, og for at de ikke skal blive mørkere, end på de andre billeder, gør kameraet hele billedet lysere. Hvis man ønsker en lys og luftig baggrund, er det derfor et godt trick, at man sørger for, at der er mindre lys på det man fokuserer på, end der er på baggrunden.

Ønsker man en mørk baggrund, skal man omvendt sørge for, at der er meget mere lys på selve motivet end på baggrunden, for så vil selv en forholdsvis lys baggrund komme til at fremstå mørk.

På billedet her er det hvide i vintergækkerne så lyst, at baggrunden bliver meget mørk. Hvis kameraet havde målt efter lyset på baggrunden, ville de hvide vintergækker i stedet blive så overbelyste, at man ikke ville kunne se detaljer i det hvide.

Hvide blomster kan være udfordrende i fuld sol

Det er ofte et problem med hvide blomster, at de bliver overbelyste, hvis man vil fotografere dem i solskinsvejr. Her vil en diffuser eller skygge over selve blomsten ofte være en fordel.

Her kan man se forskellen på om vintergækken er i fuld sol, eller man holder en diffuser op, som sollyset skinner igennem. På det andet billede kan man sagtens fornemme det transparente i blomsten, da der fortsat kommer lys gennem diffuseren, men de lyseste dele af det hvide i blomsten er mere afdæmpede og har flere detaljer. Til gengæld går det lidt ud over farve- og lysspillet i græsset/mosset omkring vintergækken – you can’t win them all.

Jeg foretrække solskin

Mange er nervøse for at fotografere i solskin, fordi det netop kan give meget hårde skygger på motivet, og man måske ikke lige har lyst til at slæbe rundt på en diffuser eller reflektor, der kan bløde skyggerne lidt op. Selv elsker jeg at tage billeder i solskin, fordi lyset typisk giver meget mere liv i billedet.

Det aller hårdeste solskin midt på dagen er dog ikke min livret, og jeg foretrækker den lave og ikke så skarpe sol i dagens første og sidste timer. Men jeg vil normalt hellere have en hård middagssol end overskyet, når jeg fotograferer blomster. Selvom jeg måske er nødt til at vælge motiver i hel eller delvis skygge, for at undgå for hårde skygger, så kan jeg stadig bruge solen til at skabe liv og lys i baggrunden.

Det første billede her er det samme, som jeg viste tidligere, hvor jeg skygger helt for blomsterne, men der fortsat er sol på baggrunden. Det anden billede er til gengæld taget på et tidspunkt, hvor der var kommet skyer, og der derfor hverken var direkte sol på blomsterne eller baggrunden. Som man kan se, virker baggrunden mørkere på det andet billedet (hvilket den jo også er i virkeligheden), og den har ikke helt så meget liv og dybde. I dette tilfælde har den manglende sol så også den effekt, at blomsterne begynder at lukke sig, hvilket jo også har en væsentlig betydning for billedet.

Masser af lys giver skarpere billeder

En anden grund til, at jeg foretrækker solskin er, at kameraet kan bruge en hurtig lukketid og en lav iso. Hvis lukketiden bliver for langsom bliver billedet rystet, og hvis iso’en bliver for høj, kommer der støj på billedet. På en gråvejrsdag kan det derfor være sværere at få ordentlige billeder, hvis ikke man har et godt kamera – specielt hvis det blæser lidt, og man derfor har brug for en hurtigere lukketid for at kunne nå at fastfryse blomsterne i farten, så billedet ikke bliver uskarpt. I solskin vil man normalt ikke løbe ind i den slags problemer, fordi der er rigeligt med lys til, at de billige kameraet også kan følge med.

Kort om reflektor og diffuser

Jeg har selv forskellige reflektorer og diffusere, som jeg bruger, og de kan fås ret billigt, men hvis man ikke lige har dem ved hånden, så er et stykke af en hvid flamingo plade også fremragende til at reflektere lyset (de fleste hvide overflader kan faktisk bruges), og et tyndt stykke hvidt stof eller plastic kan sagtens bruges som diffuser, så længe det stadig lader en del af lyset trænge igennem – det kunne f.eks. også være en tynd hvid paraply, som man holder hen over blomsten.

27 Kommentarer

 1. Tomasa Lendo

  This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  Svar
 2. Eleonore Gerrero

  Thanks for some other magnificent post. The place else could anybody get that type of info in such an ideal method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  Svar
 3. helpful hints

  I’m still learning from you, while I’m improving myself. I certainly liked reading everything that is posted on your blog.Keep the stories coming. I loved it!

  Svar
 4. navigate to this site

  What¦s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help different customers like its aided me. Good job.

  Svar
 5. get more information

  I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Svar
 6. useful content

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  Svar
 7. buy handicraft exporters india

  I’ll immediately snatch your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

  Svar
 8. buy tramadol 100mg

  Its fantastic as your other articles : D, appreciate it for posting.

  Svar
 9. buy soma 350mg

  Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

  Svar
 10. why not look here

  I really appreciate this post. I?¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

  Svar
 11. follow this link

  Saved as a favorite, I really like your blog!

  Svar
 12. asuransi kesehatan allianz

  Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!

  Svar
 13. visit

  I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

  Svar
 14. Top restaurant reading

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Reading this information So i’m glad to express that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much certainly will make certain to don’t overlook this site and give it a look on a constant basis.

  Svar
 15. top article

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  Svar
 16. link

  I do agree with all the ideas you have offered to your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for starters. May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

  Svar
 17. find here

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

  Svar
 18. pop over to this web-site

  I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

  Svar
 19. read here

  Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally?KI am satisfied to find a lot of helpful information here in the submit, we’d like develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Svar
 20. my blog

  Definitely, what a splendid blog and revealing posts, I will bookmark your site.Best Regards!

  Svar
 21. home page

  Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

  Svar
 22. important site

  A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing somewhat analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you turn out to be expertise, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely helpful for me. Large thumb up for this weblog publish!

  Svar
 23. my latest blog post

  I like this web blog very much, Its a very nice position to read and incur info .

  Svar
 24. inside

  I like this website very much, Its a very nice billet to read and receive information. “There’s nothing I’m afraid of like scared people.” by Robert Frost.

  Svar
 25. linked

  Respect to post author, some fantastic selective information.

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Share This